Ecodorp Bolderburen in Almere

In het ecodorp Bolderburen zijn de eerste bewoners sinds kort ingetrokken in hun tiny houses. Het tiny house dorp bestaat uit 22 tiny houses en zijn ontworpen met het idee om zelfvoorziening te optimaliseren en de ecologische voet afdruk te minimaliseren. Het ecodorp heeft sterk Zweedse invloeden en het woord “Lagom” speelt hierbij een centrale rol.

Tiny House Almere

Lagom? Overdrijf gewoon niet….

Lagom is een typisch Zweeds woord dat, volgens de algemene opvatting, in geen enkele andere taal met deze verscheidenheid aan betekenissen bestaat en dat daarom in principe onvertaalbaar zou zijn. In het Nederlands kan het, afhankelijk van de situatie, worden vertegenwoordigd door ‘precies goed’, ‘passend’, ‘matig’, ‘genoeg’, ‘niet te groot en niet te klein’, ‘niet te warm of te koud’ of soortgelijke predikaten.

Precies goed? Een ideale conditie….

Op zich is lagom een positief woord, een wenselijke staat, en misschien zelfs wel zoiets als een nationaal ideaal. Veel in Zweden is lagom, en de Zweden zijn er trots op. Er zit een beetje socialisme in, een beetje algemene tevredenheid en terughoudendheid, en neutraliteit: het vermijden van elke vorm van extremen of provocerende uitspraken.

Vind meer informatie op hun website: Ecodorp-bolderburen.nl