Tiny House Bergen

Tiny Houses in Bergen? Monique van Orden is voorzitter van het Tiny House Nederland en woont in de gemeente Bergen. Daarnaast heeft zij samen met anderen de woningcorporatie Tiny House Bergen opgericht. In een maandelijkse column vertelt ze over deze manier van leven en de stappen die in deze regio in de gemeente Bergen worden gezet.

Tiny House in Bergen

Het was spannend of maanden van onderhandelingen tussen de politieke partijen uiteindelijk echt tot Tiny Houses zou leiden. Bijna alle politieke partijen hadden de Tiny Houses in hun verkiezingsprogramma, maar het is altijd de vraag of het ergens op de tekentafel zal verdwijnen.

Gelukkig zijn de Tiny Houses terug. Erik Bekkering is de nieuwe wethouder die de woningen in zijn portefeuille heeft. Op verschillende plaatsen in onze gemeenschap willen de bewoners graag in een tiny house wonen. Sommige willen een Tiny Houses ‘op wielen’, de mobiele versie van de Tiny Houses, de meeste willen echter een vaste plaats. In Bergen verzamelde zich een groep bewoners rond de tafel om te zoeken naar mogelijkheden. De jongste van hen is Karen de Boer, die op 24-jarige leeftijd nieuwkomer is op de woningmarkt. De oudste van de groep zijn twee 72-jarige dames. Ze wonen graag in een tiny house en laten een prachtige twee-onder-een-kapwoning achter in Schoorl, waar bijvoorbeeld een gezin weer kan intrekken.

Als CPO wil de groep negen tot elf huisjes plaatsen op een plek in Bergen waar ze zelf zullen wonen. Het is nuttig voor de gemeente om te weten wie de groep is en hoe zij zich heeft georganiseerd. Om deze reden heeft de groep een woningcorporatie opgericht.

Alle Tiny Houses verschillen in ontwerp en grootte, dus het is geen kleine woonwijk, maar een prachtige groene buurt met op maat gebouwde Tiny Houses. Het wordt geen Ecodorp, maar de bewoners vinden het wel prettig om samen en zoveel mogelijk te voorzien in de behoeften van de bewoners. De omgeving van de huisjes wordt zo ontworpen dat vlinders, bijen en andere kleine bestuivers meer dan welkom zijn.